Ce este omul?
În cadrul unei emisiuni din cadrul podcastului Ropublika, am fost intrebat: Ce este omul?
Am conchis ca este o întrebare care necesită o analiză riguroasă și l-am lăsat pe colegul meu, Viorel să formuleze o definiție.
Totuși îi sunt dator cu un răspuns, așa că îmi încordez neuronii și încerc să-i răspund…
Există mai multe abordări din punctul meu de vedere: omul din punct de vedere religios (ca și creație a lui Dumnezeu), omul din punct de vedere evoluționist (darwinist) și omul ca ființă efemeră și independentă (punctul de vedere al ateului).
Oricum am lua-o, omul reușește să dezamăgească de cele mai multe ori…de la trădare, la păcat, la decădere, la involuție… Dar ca o contrapondere există și superomul, geniul, sfântul, care pare să contrazică tiparul.
Pentru majoritatea oamenilor există o predilecție pentru rău, pentru păcat. Ați observat ce ușor este să faci rău, ”cu gândul, cu vorba sau cu fapta”?
De ce omul modern nu stăruie în pace, în liniște, în lumină și preferă războaiele de tot felul, ura, întunericul, sub apanajul dreptei credințe, a adevărului, a dreptății?
De ce nu luăm exemplul pozitiv? De ce calea binelui se pare că este cea mai dificilă?
Poate pentru că suntem după chipul și asemănarea Dumnezeului fiecăruia…sau pur și simplu pentru că de vină este liberul arbitru!
Niros Nats